ESA zet samenwerking met Rusland voor ExoMars-missie definitief stop

De ExoMars Rover wordt getest in Mars-achtige omstandigheden. © ESA

Het Europese Ruimtevaartbureau ESA zet definitief zijn samenwerking met Rusland voor de tweede ExoMars-missie stop, zo heeft directeur-generaal Josef Aschbacher getwitterd.

Na de Russische inval in Oekraïne besliste ESA in maart de samenwerking met Rusland tijdelijk op te schorten. Dat wordt nu dus definitief. Het was de bedoeling dat een Russische Proton-draagraket een Russische lander en een Europese robotjeep naar Mars zou lanceren. Ook Belgische wetenschappers zijn bij de ambitieuze missie betrokken.

‘Intense besprekingen’

Als reactie op de Europese ‘sabotage’ heeft Dmitri Rogozin, het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos, zijn kosmonauten in het ruimtestation ISS gevraagd niet meer te werken met de Europese en mede in België ontwikkelde robotarm ERA. Die is pas enkele maanden geleden geïnstalleerd op de Russische Nauka-module die na onnoemelijk veel jaren vertraging pas in juli vorig jaar is gelanceerd.

Onlangs maakte Achbacher bekend dat er ‘intense besprekingen’ met de Amerikaanse zusterorganisatie NASA aan de gang zijn om een oplossing te vinden voor ExoMars. Die verkenner moest normaal dit jaar vertrekken, weliswaar met vier jaar vertraging.

Partner Content