ESignBox gebruikt meerdere handtekeningen

De applicatie voor de elektronische handtekening van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap beperkte zich tot voor kort tot één persoon. Voortaan ondersteunt eSignbox maar liefst 8 handtekeningen.

De applicatie voor de elektronische handtekening van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap beperkte zich tot voor kort tot één persoon. Voortaan ondersteunt eSignbox maar liefst 8 handtekeningen.

EsignBox is intussen al enkele jaren operationeel. Het maakt het mogelijk om niet alleen formulieren die worden voorgesteld door de overheid, maar ook bestanden in doc, txt of pdf elektronisch en op een beveiligde manier te ondertekenen. Maar eSignBox had tot nu toe één grote beperking: er kon slechts één handtekening geplaatst worden. Het gebeurt echter vaak dat wettelijke procedures meerdere handtekeningen op één document vragen, die van de burgemeester en de gemeentesecretaris, bijvoorbeeld, of die van meerdere bestuurders als het gaat om een subsidieaanvraag. De nieuwe versie die begin mei werd ingevoerd, regelt dit probleem: er kunnen nu maximaal 8 handtekeningen op een document gezet worden.

Tweede belangrijke evolutie: de portal biedt voortaan een tool die werd ontwikkeld in samenwerking met het CIBG en waarmee de computer kan gescand worden van iemand die eSignBox wil gebruiken en waarmee kan worden nagegaan of hij over alle bestanddelen beschikt om een document elektronisch te ondertekenen. Een groot aantal problemen die de gebruikers ondervinden, komt niet van de toepassing zelf, maar van de configuratie van de pc. Enkele andere verbeteringen zijn een statistische module, iets wat in de eerste versie nog ontbrak, en een relifting van de code voor betere prestaties en meer veiligheid.

Deze evoluties zullen de elektronische handtekening geen boost geven, die trouwens maar langzaam ingeburgerd geraakt. Benoît Wanzoul, coördinator informatica: “De formulieren worden elektronisch getekend door een “gewaarschuwd” publiek, dat vertrouwd is met internet. De integratie van de elektronische handtekening in een administratief proces kan heel wat tijd uitsparen. Nemen we maar de elektronische Coditax-formulieren. De gemeenten moeten een dossier invullen betreffende de hoeveelheden afval die op hun grondgebied geproduceerd worden. Vroeger ontving de directeur van de betrokken administratie 262 dossiers van enkele tientallen pagina’s. U kunt zich voorstellen hoe dit papier zich allemaal opstapelde in de gangen. Nu is alles voor 100% gedigitaliseerd en is EsignBox, de versie voor meerdere handtekeningen, geïntegreerd in de Coditax-applicatie.” Resultaat: de kasten konden verhuisd worden…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content