EU beboet Philips, Samsung en Infineon voor kartelvorming

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De EU gaat Philips, Samsung en Infineon beboeten omwille van prijsafspraken die de bedrijven gemaakt hebben rond computerchips in sim-kaarten.

De EU gaat Philips, Samsung en Infineon beboeten omwille van prijsafspraken die de bedrijven gemaakt hebben rond computerchips in sim-kaarten.

De zaak dateert al van 2008, toen de waakhond van de Europese Commissie de bovengenoemde bedrijven op het matje riep omwille van kartelvorming. De chips waar het om gaat worden niet enkel gebruikt in sim-kaarten, maar ook in paspoorten, identiteitskaarten en televisiedecoders.

“Samsung, Philips en Infineon mogen in juli of in september een flinke boete verwachten”, vertelde een EU-bron dicht bij het dossier aan Reuters. Zowel de Commissie als de 3 beklaagden onthouden zich voorlopig van officiële commentaar.

Vorig jaar opperde Philips nog wel dat de klacht teruggreep naar de periode 2003 – 2004, toen het Nederlandse elektronicabedrijf nog actief was in de halfgeleider-business. Dat is vandaag niet meer het geval.

Chipbakker Renesas Technology, de joint venture tussen Hitachi en Mitsubishi die in 2010 werd overgenomen door Renesas Electronics, zou buiten schot blijven omdat dat bedrijf de regulator op het spoor van het kartel had gezet.

In elk geval kunnen bedrijven die zich niet houden aan de Europese regels een boete opgelegd krijgen die kan oplopen tot 10 procent van hun jaarlijkse omzet. Voor Philips klokte die omzet in 2013 af op 23,3 miljard euro.

Aanvankelijk wilden de beklaagden het zaakje in der minne regelen (en hun schuld toegeven) in ruil voor een verlaging van de nakende boete, maar die gesprekken liepen vast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content