EU-Commissie tegen Motorola en Samsung: “Patentoorlog mag niet ten koste van klant gaan”
Volgens de Europese Commissie heeft Motorola misbruik gemaakt van zijn dominante marktpositie. Ook Samsung krijgt de duimschroeven aangedraaid.
Motorola Mobility, de voormalige mobiele telefonieafdeling van Motorola die in handen is van Google, heeft misbruik gemaakt van zijn dominante marktpositie door concurrent Apple in Duitsland voor de rechter te dagen in verband met een beschermd patent. Dat zegt de Europese Commissie.
Ook de Zuid-Koreaanse technologiegigant Samsung krijgt de duimschroeven aangedraaid door de Commissie. “De zogenaamde patentoorlogen mogen niet ten koste van de klanten gevoerd worden”, luidt het in het Berlaymontgebouw.
De zaak waarin Motorola en Apple verwikkeld zijn, draait rond een zogenaamd standaardpatent. Dat is een patent op een ontwikkeling die algemene ingang vindt in een bepaalde industrie. De rechthebbende van een standaardpatent mag zijn technologische ontwikkeling beschermen, maar is verplicht om haar tegen bepaalde voorwaarden beschikbaar te stellen voor zijn concurrenten. Anders creëert één patent de facto een monopolie.
Ondanks engagementen die het in die zin aanging, sleepte Motorola Mobility Apple voor de rechter over een standaardpatent dat met de GPRS-netwerken te maken heeft, die gebruikt worden voor het verzenden van mobiele data.
Volgens de Commissie komt deze demarche van Motorola neer op misbruik van een dominante marktpositie. Het bedrijf krijgt evenwel geen boete opgelegd, omdat er geen jurisprudentie bestaat. Volgens commissaris voor Concurrentiebeleid Joaquim Almunia mogen de “patentoorlogen” tussen de technologiebedrijven niet op de rug van de consument gevoerd worden. “Onze beslissing zorgt voor juridische duidelijkheid”, zegt hij. “Alle spelers moeten zich aan de concurrentieregels houden.”
In een andere zaak besliste de Commissie om de engagementen van Samsung Electronics met betrekking tot standaardpatenten op smartphones en tablets wettelijk bindend te maken. (Belga/MI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier