EU Cybercrime Center vandaag van start

In maart kondigde de Europese Commissie de oprichting aan van een Europees Centrum voor de bestrijding van de cybercriminaliteit. Vandaag wordt dit European Cybercrime Center (EC3) boven het doopfont gehouden.

In maart kondigde de Europese Commissie de oprichting aan van een Europees Centrum voor de bestrijding van de cybercriminaliteit. Vandaag wordt dit European Cybercrime Center (EC3) boven het doopfont gehouden.


Het in maart aangekondigde Europees Centrum tegen de cybercriminaliteit gaat vandaag in Den Haag officieel van start. Het centrum kreeg de naam European Cybercrime Center, kortweg EC3 en valt onder de directie van de Pan-Europese politiedienst Europol die zijn hoofdkwartier in Den Haag heeft. Het EC3 beschikt over een budget van 7 miljoen euro en telt dertig voltijdse medewerkers. Tien andere Europol-medewerkers werken occasioneel met het centrum mee “daar waar men ze nodig heeft”, aldus Cecilia Malmstrom, Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken. In maart werd nog gezegd dat het centrum 55 voltijdse medewerkers zou tellen.


EC3 is het Europese middelpunt in de strijd tegen cybercriminaliteit. Het centrum richt zich vooral op erg winstgevende criminele activiteiten, zoals onlinefraude met creditcards en bankgegevens. EC3 moet de lidstaten waarschuwen voor grote cyberdreigingen en hen wijzen op de zwakke punten in hun onlineverdediging. Verder gaat het centrum cybercrimetrends onderzoeken en in kaart brengen.


Volgens Eurobarometer zijn 89% van de Europese internetgebruikers bang om persoonlijke informatie online te plaatsen. Twaalf procent van de Europeanen zijn al het slachtoffer geweest van online fraude. Volgens schattingen zouden slachtoffers wereldwijd jaarlijks 200 miljard euro verliezen door cybercriminele activiteiten. Volgens een rapport van Europol daalde het misbruik van kredietkaarten in de voorbije jaren dankzij betere beveiligingstechnieken. Toch wordt jaarlijks nog 1,5 miljard euro aan opbrengsten uit kredietkaartfraude gehaald door misdaadbendes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content