EU-gedragscode in strijd tegen nepnieuws

Mariya Gabriel, EU-Commissaris voor Digitale Economie en Samenleving, op de voorstelling van het 'EU blockchain observatorium en forum' © AFP

De Europese Commissie wil de snelle verspreiding van nepnieuws en desinformatie met een Europese gedragscode bestrijden. Een onafhankelijk netwerk van mensen die feiten checken moet dit ondersteunen.

Daarnaast wil Europa dat internetgiganten als Facebook, Google en Twitter meer openheid geven over waar de informatie op hun onlineplatforms vandaan komt en wie ervoor betaalt.

Europa vindt dat de industrie zelfregulerend moet zijn maar te weinig doet aan het fenomeen, bijvoorbeeld met het tijdig sluiten van nepaccounts. EU-commissaris Mariya Gabriel (digitale economie) dreigt met bindende regels als de gedragscode, die al in juli in samenwerking met de industrie en belanghebbende organisaties klaar moet zijn, onvoldoende blijkt te helpen.

Ze waarschuwde donderdag specifiek waakzaam te zijn voor “tactieken van desinformatie” in de aanloop van de Europese verkiezingen in mei 2019.

Partner Content