.eu groeit fors in Oost-Europa

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het Europese top level domein .eu heeft een uitstekende eerste jaarhelft achter de rug. Dat blijkt uit het jongste kwartaalrapport van domeinbeheerder EURid. Vooral in de Oost-Europese landen is de groei opmerkelijk.

Het Europese top level domein .eu heeft een uitstekende eerste jaarhelft achter de rug. Dat blijkt uit het jongste kwartaalrapport van domeinbeheerder EURid. Vooral in de Oost-Europese landen is de groei opmerkelijk. Uit het rapport voor het tweede kwartaal van 2012 blijkt dat Litouwen de grootste jaargroei liet optekenen, en wel met een toename van 30 procent van het aantal .eu-registraties tegenover het tweede kwartaal van 2011. Litouwen wordt gevolgd door Malta (29 procent) en Oostenrijk (23 procent).

Tijdens dezelfde periode namen de registraties in nog zes andere (vooral Oost-Europese) EU-landen toe met meer dan 10 procent, met name in Bulgarije, Tsjechië, Frankrijk, Polen, Slowakije en Slovenië.

In vergelijking met een jaar geleden klokte de groei 7,6 procentpunt hoger af na het tweede kwartaal. De groei volgt op de toename van 6,1 procent op jaarbasis uit het eerste kwartaal.

“We stellen een aanhoudend fors aantal nieuwe .eu-registraties vast voor de eerste zes maanden van dit jaar, wat nog eens wordt bevestigd door de resultaten van het tweede kwartaal”, zegt algemeen directeur Marc Van Wesemael van EURid. “Ik ben opgetogen over deze groei, die aantoont dat de vraag naar .eu-domeinen groot blijft bij de Europeanen, ondanks de economische en politieke crisis waaronder Europa nog steeds gebukt gaat.”

In totaal klokt .eu intussen af op 3,6 miljoen geregistreerde domeinnamen. Duitsland voert de lijst aan met 1.109.996 geregistreerde .eu-domeinnamen, Nederland komt op een tweede plaats met 472.194 domeinnamen, het Verenigd Koninkrijk vervolledigt de top 3 met 332.185 geregistreerde .eu-domeinen. België is goed voor 116. 656 .eu-domeinnamen.

EURid is een non-profitorganisatie die door de Europese Commissie werd aangesteld om het .eu-topniveaudomein te beheren.

De onderneming werkt samen met meer dan 850 geaccrediteerde registrars en biedt ondersteuning in 23 officiële Europese talen. Naast het hoofdkantoor in Brussel (België) heeft EURid regionale kantoren in Pisa (Italië), Praag (Tsjechië) en Stockholm (Zweden).


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content