.eu ‘groenste’ internetextensie

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

EURid, de beheerder van het Europese top level domein .eu, heeft een EMAS-certificaat toegewezen gekregen. Hiermee erkent de EU dat EURid permanente inspanningen levert om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen.

EURid, de beheerder van het Europese top level domein .eu, heeft een EMAS-certificaat toegewezen gekregen. Hiermee erkent de EU dat EURid permanente inspanningen levert om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. EMAS (Eco-Management Audit Scheme) is een Europees instrument dat organisaties erkent die een continue verbetering van hun milieuprestaties nastreven. Instellingen die een EMAS certificaat willen behalen, moeten zich schikken naar de milieuwetgeving en hun personeelsleden sensibiliseren voor milieubeheer.

EURid is alvast de eerste Europese TLD-registry die het keurmerk mag ontvangen. “Dit is een erkenning van de inspanningen die .eu levert voor een groener internet”, reageert algemeen directeur Marc Van Wesemael, “en het toont aan dat het world wide web ook op een duurzame manier gerund kan worden.”

De beheerder van het Europese top level domein werkt bijvoorbeeld samen met energie-efficiënte datacenters. Zo wordt het datacenter in Nederland sinds de lente van 2010 gehost door een van de meest milieuvriendelijke providers in Europa, met name de TelecityGroup.

“EURid ging in zee met de TelecityGroup, deels omdat dat bedrijf minder energie verbruikt, zijn CO2-uitstoot beperkt en hernieuwbare energie en innovatieve technologie inzet om de stroomvoorziening en de koeling efficiënter te maken”, klinkt het.

Voorts verstuurt EURid sinds 1 mei facturen bestemd voor registrars in digitaal formaat. Voor marketingpublicaties worden enkel nog duurzaam papier en bio afbreekbare inkt gebruikt. En telkens wanneer de registry evenementen organiseert, of deelneemt aan beurzen, worden de criteria van de ‘Green Meeting Guide’ van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) toegepast, dit om te verzekeren dat zowel het evenement zelf als de gerelateerde verplaatsingen zo milieuvriendelijk mogelijk kunnen verlopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content