EU-Hof van Justitie bevestigt boete van 2,42 miljard euro voor Google

Google staat meer crypto-advertenties toe

Het Gerecht van de Europese Unie, een onderdeel van het Hof van Justitie in Luxemburg, bevestigt de boete van 2,42 miljard euro die de Europese Commissie in 2017 aan Google en Alphabet had opgelegd.

Volgens de Commissie maakte Google zich schuldig aan misbruik van zijn machtspositie door zijn eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping een onrechtmatig voordeel te verschaffen tegenover zijn concurrenten. Google en zijn moederbedrijf Alphabet tekenden tegen het Commissiebesluit beroep aan, maar dat is nu verworpen. De boete wordt behouden.

Update 14 uur:

Google geeft de volgende reactie naar aanleiding van de veroordeling: ‘Shopping advertenties helpen mensen de producten te vinden die ze snel en makkelijk willen vinden, en helpen met handelaars hun mogelijke klanten te bereiken. Deze veroordeling gaat over een zeer specifiek deel feiten en we zullen dit verder nader bekijken. We hebben in 2017 aanpassingen gedaan om in regel te zijn met de beslissing van de Europese Commissie. Onze aanpak werkt al drie jaar met succes, die miljarden clicks voor meer dan 700 vergelijkingssites oplevert.’

Partner Content