EU investeert 120 miljoen in digitale bibliotheken

De Europese Commissie zal in 2009 en 2010 zo’n 120 miljoen euro beschikbaar stellen voor het verbeteren van de online toegang tot het Europese culturele erfgoed.

De Europese Commissie zal in 2009 en 2010 zo’n 120 miljoen euro beschikbaar stellen voor het verbeteren van de online toegang tot het Europese culturele erfgoed.

De droom van een Europese digitale bibliotheek zou deze herfst realiteit kunnen worden. Maar het slagen van ‘Europeana’ hangt af van de inspanningen die de EU-lidstaten hiervoor leveren, aldus de Commissie in een persmededeling.

Alleen al de bibliotheken in Europa bevatten meer dan 2,5 miljoen boeken, maar slechts 1% van het archiefmateriaal is in digitale vorm beschikbaar. Daarom roept de Commissie de lidstaten op om zich harder in te spannen om gedigitaliseerde werken online beschikbaar te maken voor de Europeanen, zodat zij ze online kunnen doorzoeken voor studie, voor werk of voor hun plezier.

Viviane Reding, EU-Commissaris voor Informatiemaatschappij en media, schuift het doel naar voor om vóór het einde van dit jaar tot een Europese digitale bibliotheek te komen, Europeana genaamd, die goed gevuld en voor het publiek toegankelijk is. De Commissie wil de lidstaten te helpen om hun culturele inhoud op het internet te zetten. In 2009 en 2010 gaat 69 miljoen euro van het onderzoekprogramma van de EU naar activiteiten op het gebied van digitalisering en de ontwikkeling van digitale bibliotheken.

In diezelfde periode wordt uit het Europese programma Concurrentievermogenen innovatie ongeveer 50 miljoen euro uitgetrokken om de toegang tot de Europese culturele inhoud te verbeteren. De totale kosten voor de digitalisering van vijf miljoen boeken uit Europese bibliotheken worden echter reeds op ongeveer 225 miljoen euro geschat, nog afgezien van objecten als manuscripten en schilderijen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content