EU krijgt Centrum voor bestrijding cybercriminaliteit

De strijd aanbinden met online identiteitsdiefstal en online fraude, cyberaanvallen tegenhouden, het tegengaan van de seksuele uitbuiting van kinderen op het internet en het beschermen van profielen op sociale netwerken als Facebook. Het Europees Centrum voor de bestrijding van cybercriminaliteit dat de Europese Commissie opricht, krijgt een heel takenpakket voorgeschoteld. In januari volgend jaar moet het centrum operationeel worden. Europees Commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström stelde het centrum woensdag voor. Het zal in de gebouwen van Europol in Den Haag huizen en zal eenmaal volledig operationeel een 55-tal werknemers tellen.

De strijd aanbinden met online identiteitsdiefstal en online fraude, cyberaanvallen tegenhouden, het tegengaan van de seksuele uitbuiting van kinderen op het internet en het beschermen van profielen op sociale netwerken als Facebook. Het Europees Centrum voor de bestrijding van cybercriminaliteit dat de Europese Commissie opricht, krijgt een heel takenpakket voorgeschoteld. In januari volgend jaar moet het centrum operationeel worden.

Europees Commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström stelde het centrum woensdag voor. Het zal in de gebouwen van Europol in Den Haag huizen en zal eenmaal volledig operationeel een 55-tal werknemers tellen.

De ambitie van Malmström is duidelijk: “Het centrum zal het Europese middelpunt vormen in de strijd tegen cybercriminaliteit”. Criminele activiteiten die veel winst opleveren, zoals onlinefraude met creditcards en bankgegevens, worden het hoofddoelwit van het centrum.

Het centrum moet ook de lidstaten waarschuwen voor grote cyberdreigingen en hen wijzen op de zwakke punten in hun onlineverdediging.

“Het moet georganiseerde netwerken van cybercriminelen en daders van cyberdelicten identificeren en operationele steun bieden in concrete onderzoeken, door middel van forensische bijstand of door te helpen bij het opzetten van gezamenlijke onderzoeksteams”, aldus Malmström.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content