EU-landen eens over tijdelijke ‘digitaks’

© iStock

De EU-ministers van Financiën hebben een principe-akkoord bereikt over een tijdelijke Europese ‘digitaks’ voor internetbedrijven. Dat maakte de Oostenrijkse minister Hartwig Löger in Wenen bekend. De maatregel moet worden vervangen door internationale regels zodra die er zijn.

Die internationale afspraken moeten komen uit de OESO, het samenwerkingsverband van 36 landen. Dat kan echter nog jaren duren. Volgens staatssecretaris Menno Snel (Belastingen) mag tijdelijke EU-wetgeving de beoogde wereldwijde afspraken “niet in de weg zitten.” Nederland wil een mondiale aanpak. Ook heeft Snel “liever een goede dan snelle” oplossing, zei hij in Wenen.

Herziening van de manier waarop multinationals worden belast is nodig omdat de regels zijn achterhaald. Bedrijven betalen winstbelasting in het land waar ze ‘met steen en mortel’ gevestigd zijn. Internetreuzen als Amazon en Apple zijn nu gevestigd in fiscaal aantrekkelijke landen terwijl ze enorme omzetten draaien in andere landen die door de vestigingsregel belastinginkomsten mislopen.

Regeling

Vooral Frankrijk wil haast maken met een regeling. Premier Mark Rutte had in juni al gezegd ,,het verder denken” over de digitaks niet te willen blokkeren. Minister Bruno Le Maire zei dat hij “de positie van Luxemburg en Nederland” de afgelopen tijd heeft zien veranderen.

De komende maanden worden de technische details uitgewerkt met het oog op een definitief akkoord voor het eind van dit jaar. Snel vindt dat “te ambitieus”.

Volgens de Duitse minister Olaf Scholz is een oplossing echter nodig. “Iedereen begrijpt dat het niet eerlijk is dat de succesvolste internetbedrijven hun financiële steentje niet bijdragen aan de maatschappij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content