‘EU moet tekort aan ICT’ers wegwerken’

Europese werkgevers willen dat de leiders van de Europese Unie snel iets doen tegen het tekort aan goed geschoolde ict’ers. Dat stelt de Europese werkgeversorganisatie BusinessEurope.

Europese werkgevers willen dat de leiders van de Europese Unie snel iets doen tegen het tekort aan goed geschoolde ict’ers. Dat stelt de Europese werkgeversorganisatie BusinessEurope.

Naast meer trainingsprogramma’s zouden volgens werkgeversorganisatie BusinessEurope meer goed opgeleide migranten moeten worden aangetrokken. De Europese werkgeversorganisatie geeft dat aan in een actieplan dat het presenteerde om de crisis het hoofd te bieden.

Volgens BusinessEurope is de paradox van Europa dat gestegen werkloosheid hand in hand gaat met onvervulbare vacatures. Met name de tekorten in de ict-sector zijn zorgwekkend. Volgens huidige prognoses is in Europa dit jaar gebrek aan zo’n 300.000 hoogopgeleide ict’ers.

Naast het bestrijden van de oplopende werkloosheid, moet de EU daarom tegelijkertijd zorgen voor meer hooggeschoolde werknemers. Met name de vergrijzing zorgt dat het tekort aan ict’ers alleen maar toeneemt. Om de crisis te boven te komen is het volgens de werkgevers nodig om dit aan te pakken, bijvoorbeeld met gespecialiseerde trainingsprogramma’s en andere educatiemaatregelen om op de veranderende behoeften op ict-gebied in te spelen. Ook zou de migratie van hoogopgeleiden naar Europa moeten worden versoepeld.

De meeste maatregelen die momenteel worden genomen om meer en beter geschoolde ict’ers op de markt te krijgen, zijn nationaal van aard. Volgens de werkgeversorganisatie is een Europese masteropleiding die wordt ondersteund door alle Europese universiteiten echter veel beter.

De EU-leiders komen 11 februari aanstaande bijeen om manieren te bespreken om weerstand te bieden aan de economische crisis en de Europese economie uit het slop te trekken.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content