EU moet terugkomen op strenge databescherming

© Getty Images/iStockphoto

Het ziet er naar uit dat Europa zijn geplande regels voor online privacy moet versoepelen. Een aantal bedrijven, waaronder België, is tegen de te strenge voorstellen.

De regels voor databescherming moeten één set van privacyregels vormen die voor de 27 lidstaten gelden. Dat maakt het makkelijk om voor bedrijven één beleid voor heel Europa te hanteren. Maar de regels zijn zo streng dat sommige lidstaten vrezen dat het bedrijven met te veel rompslomp zal belasten. Dat zet de Financial Times vandaag op zijn voorpagina.

De zakenkrant schrijft dat ten minste negen lidstaten hun bezwaar hebben geuit. Onder meer het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland en ook België zien de regels niet zitten.

Onder de maatregelen zit onder meer de eis dat bedrijven expliciete toestemming moeten hebben voor de verwerking van gebruikersgegevens. Ook moeten ze het recht hebben om vergeten te worden op internet. Wanneer een bedrijf zich niet aan de afspraken houdt, kan het zich aan een boete verwachten die kan oplopen tot twee procent van hun jaaromzet. Daarmee wil de EU vooral tegenover grote Amerikaanse technologiereuzen zoals Google en Facebook een stok achter de deur hebben.

Het verzet van de lidstaten is volgens de Financial Times voldoende om het voorstel tegen te houden. Hoogstwaarschijnlijk zal de EU zijn regels nu versoepelen om tot een compromis te komen dat voor iedereen werkbaar is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content