EU neemt IBM in het vizier

© Wikimedia Commons
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Europese Commissie heeft twee onderzoeken geopend naar mogelijk machtsmisbruik door IBM. Beide zaken hebben betrekking op het gedrag van het internationale technologie- en dienstverleningsbedrijf op de markt van mainframecomputers. Het eerste onderzoek komt er na klachten van concurrenten van IBM. Die opperen dat IBM zijn hardwareproducten te veel afstemt op zijn mainframecomputers. Daardoor is het voor fabrikanten van niet-IBM-software veel moeilijker om hun producten op IBM-technologie te laten draaien.

De Europese Commissie heeft twee onderzoeken geopend naar mogelijk machtsmisbruik door IBM.

Beide zaken hebben betrekking op het gedrag van het internationale technologie- en dienstverleningsbedrijf op de markt van mainframecomputers.

Het eerste onderzoek komt er na klachten van concurrenten van IBM. Die opperen dat IBM zijn hardwareproducten te veel afstemt op zijn mainframecomputers. Daardoor is het voor fabrikanten van niet-IBM-software veel moeilijker om hun producten op IBM-technologie te laten draaien.

De Commissie nam zelf het initiatief voor het tweede onderzoek. Daarin bekijkt ze of IBM geprobeerd heeft om de markt voor onderhoud af te sluiten voor zijn concurrenten, onder meer door de toegang tot reserveonderdelen —waarvoor het zelf de enige bron is- te bemoeilijken.

Er is geen bewijs geleverd dat IBM schuldig is aan (één van) de bovenstaande feiten, benadrukt de Commissie. Ze wil enkel aangeven dat ze beide zaken voortaan prioritair zal behandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content