EU publiceert richtlijnen netneutraliteit

. © iStock
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De EU heeft 45 pagina’s aan richtlijnen gepubliceerd, waarmee het de wet op netneutraliteit verduidelijkt.

De EU heeft zijn richtlijnen gepubliceerd voor netneutraliteit. De wet op netneutraliteit kwam er vorig jaar al, maar nu heeft het Body of European Regulators for Electronic Communications (Berec) gespecifieerd hoe telecombedrijven die wet moeten toepassen, en hoe ze de gegevens moeten behandelen die zij beheren. De wet werd door het Europese Parlement gestemd met de bedoeling netwerkproviders te dwingen alle vormen van webtrafiek gelijk te behandelen.

Voordien was het technisch gezien mogelijk dat apps en andere online diensten extra konden betalen om ervoor te zorgen dat hun producten vlot over het netwerk geraakten. Berec heeft nu gespecifieerd dat maar enkele diensten voorrang kunnen vragen, en dat alleen zolang het niet ten koste gaat van anderen. Met de publicatie heeft Europa nu de striktste regels op webverkeer ter wereld.

De richtlijnen geven gebruikers ook uitdrukkelijk het recht om gratis informatie aan te spreken en te verdelen, en om zelf te kiezen welke applicaties en diensten ze gebruiken, zolang die niet illegaal zijn. Activisten voor netneutraliteit hebben al instemmend gereageerd. “Europa heeft nu een wereldwijde standaard opgesteld voor de verdediging van een open, competitief en neutraal internet,’ vertelt Joe McNamee, executive director van European Digital Rights.

De uitzonderingen

Berec maakt enkele uitzonderingen voor diensten die wel voorrang kunnen vragen. Het gaat hier onder meer om voice in hoge kwaliteit die over mobiele netwerken wordt gestuurd, real-time medische diensten, zoals video feeds voor chirurgie op afstand, en live video voor televisie over internet. Een dienst als Skype kan dus bijvoorbeeld voorrang vragen, maar er moet wel worden nagekeken of dat ten nadele gaat van anderen.

Netwerkproviders mogen internettrafiek bovendien niet blokkeren of vertragen “tenzij het nodig is,” meldt Berec. De uitzonderingen hier zijn “het beheren van internetverkeer op wettelijk bevel, om de integriteit of de veiligheid van het netwerk te garanderen, of om overbelasting op te vangen, zolang elk type van trafiek gelijk wordt behandeld”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content