EU verdenkt Qualcomm van machtsmisbruik, opent onderzoek

. © reuters
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Europese Commissie opent twee antitrust-onderzoeken naar machtsmisbruik bij Qualcomm. Europa gaat er van uit dat de Amerikaanse chipbakker zijn concurrenten unfair behandelt.

De Commissie gaat na of Qualcomm sommige van zijn chipsets verkoopt aan dumpingprijzen, en in welke mate het technologiebedrijf kortingen toekent aan zijn voorkeursklanten. Beide praktijken bemoeilijken de concurrentie, en zorgen er voor dat collega-chipbakkers minder aan de bak komen.

“We lanceren deze onderzoeken omdat we er zeker van willen zijn dat leveranciers van hi tech-materiaal elkaar kunnen bekampen met specs in plaats van met prijsafspraken”, geeft EU Antitrust Commissaris Margrethe Vestager een woordje uitleg. “Het aantal burgers dat een smartphone of een tablet gebruikt is enorm. We willen er zeker van zijn dat die mensen waar krijgen voor hun geld.”

In 2009 opende de Europese Commissie al eens een onderzoek naar Qualcomm, nadat concurrenten geklaagd hadden over het feit dat het bedrijf veel te hoge royalty’s aanrekende voor patenten. En in 2011 diende Icera, een producent van chips voor draadloze toestellen, een officiële klacht in om gelijkaardige redenen.

Qualcomm laat weten teleurgesteld te zijn, maar oppert dat het zijn medewerking zal verlenen aan de Commissie. “De zorgen van Europa zijn ongegrond”, klinkt het in een reactie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content