EU wil elk nieuw gebouw aansluitbaar op breedband

Wie bouwt moet van Europa verplicht de aansluiting voor breedband internet voorzien. Zo wil Europa besparen op investeringen en dubbel graafwerk voorkomen.

De nieuwe regulering die vandaag werd voorgesteld door Eurocommissaris Neelie Kroes stelt dat elk nieuw huis, appartement of kantoor in Europa standaard aansluitbaar moet zijn op een breedbandnetwerk.

Dat betekent dat wie het bouwt moet zorgen dat er een snelle netwerkverbinding in de grond ligt. Zo voorkomen we dat er, wanneer iemand een aansluiting wil, opnieuw moet worden gegraven om kabels te leggen. “We verliezen vandaag miljarden euro’s bij het het plannen van breedbandinfrastructuur” zegt Kroes op een persconferentie.

De regel is eigenlijk een manier om te besparen. Europa hoopt immers 50 tot 70 miljard minder te moeten investeren in de beschikbaarheid van breedband omdat nieuwe gebouwen dan sowieso aansluitbaar zijn. Al zijn

vooral de bedrijven die de breedbandnetwerken aanleggen, de Telenets en Belgacoms van Europa, degenen die er door besparen.

Netwerktoegang

Kroes vraagt dat alle infrastructuur in kaart wordt gebracht en dat nutsleveranciers samenwerken. Dat wil zeggen dat men elkaar verwittigt wanneer er in een straat wordt gegraven zodat alle werken of vernieuwingen in één keer kunnen worden uitgevoerd.

De maatregel zal waarschijnlijk weinig verschil uitmaken voor een druk bewoond en bebouwd land als België. Hier moeten de verschillende nutsmaatschappijen immers al in de mate van het mogelijke afspreken welke werken samen worden uitgevoerd.

In dat opzicht is de maatregel vooral belangrijk voor afgelegen gebieden waar het vandaag voor operatoren minder interessant is om breedbandnetwerken uit te rollen. Op die zwarte vlekken wil Kroes verbetering zien tegen 2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content