EU wil meer controle op slimme robots
De Europese lidstaten willen een duidelijke strategie afspreken over hoe om te gaan met slimme robots. Dat kwamen ze dinsdag overeen op de ‘Digital Day’ in Brussel.
De Europese Unie organiseerde dinsdag een tweede Digital Day, na die in Rome vorig jaar. Daar hadden de lidstaten het vooral over zogenaamde supercomputers en slimme mobiliteit, in Brussel gaat het over onder meer digitale gezondheidstoepassingen, blockchain-technologie en artificiële intelligentie. Dat laatste wordt almaar belangrijker – denk maar aan zelfrijdende auto’s – maar is niet zonder risico’s. De EU wil vooral voorkomen dat er kunstmatige intelligentie voor de verkeerde doeleinden wordt ingezet, of dat persoonlijke gegevens zomaar gedeeld kunnen worden.
De lidstaten gaan daarom een gezamenlijk antwoord formuleren op de sociale, juridische en ethische vragen, kondigde eurocommissaris voor Digitale Economie Mariya Gabriel aan. Tegen eind april komt de Europese Commissie met een strategie, met daarin onder meer duidelijke regels over wie verantwoordelijk is voor de slimme toepassingen, en wie dus op het matje wordt geroepen als er iets misgaat. “We zijn het er over eens dat we onze krachten moeten bundelen en dat er een Europees netwerk nodig is om leiderschap te tonen in het domein van artificiële intelligentie”, zei Gabriel. “Het doel is om een klimaat van vertrouwen te creëren, en ook het grote publiek met kunstmatige intelligentie vertrouwd te maken.”
De Europese Unie moet ook “in de race blijven” als het gaat om het onderzoek naar en de ontwikkeling van robots en software, staat in de verklaring die de aanwezige ministers dinsdag ondertekenden. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Andrus Ansip noemde de samenwerking uitstekend nieuws. “Een strategie rond artificiële intelligentie in Europa moet grensoverschrijdend zijn om succesvol te zijn.”