‘Euro Green IT Innovation Center’ moet Waalse ICT boosten

In aanwezigheid van Waals Minister van Economie Jean-Claude Marcourt en de Bergense burgemeester Elio di Rupo, is donderdag het officiële startschot gegeven voor het ‘Euro Green IT Innovation Center’.

In aanwezigheid van Waals Minister van Economie Jean-Claude Marcourt en de Bergense burgemeester Elio di Rupo, is donderdag het officiële startschot gegeven voor het ‘Euro Green IT Innovation Center’.

Het wordt een soort incubatiecentrum voor onderzoek en ontwikkeling rond het thema ‘Green IT’ en duurzame economie. In het expertisecentrum zullen ook pilootprojecten vorm krijgen rond groene energie. Het gaat om een publiekprivaat partnership, waarbij de Waalse overheid 750.000 euro investeert. De andere helft van het kapitaal wordt geleverd door een consortium van private partner met ronkende namen als IBM, Cisco, Microsoft en de Namense vestiging van Alcatel-Lucent. Ook Climate Savers Computing Initiative, een internationale non-profitorganisatie die er zich toe engageert om het energieverbruik it-gerelateerde producten en diensten drastisch terug te dringen – is een partner in het project.

Waals Minister van Economie Jean-Claude Marcourt preciseerde dat het Euro Green IT Innovation Center “indirect voor 200 tot 250 extra jobs in de regio zal zorgen.” Het project past binnen het ‘Marshall Plan 2.Vert’ dat de Waalse overheid enkele maanden geleden lanceerde en dat de Waalse economie moet aanzwengelen en nieuwe jobs creëeren. Minister van Staat Elio Di Rupo zei overigens dat “het verhaal niet hoeft te stoppen bij Bergen. Ook andere steden en regio’s zoals Charleroi en Doornik zullen niet vergeten worden”.

Het Euro Green IT Innovation Center zal in het Initialis Park in Bergen komen. Eerder mocht de ‘Digital Innovation Valley’ ook al een datacenter van Google en een innovatiecentrum van Microsoft verwelkomen. Het is de bedoeling dat er belangrijke synergieën ontstaan die “de opstart van een tiental bedrijven per jaar” mogelijk maken, aldus nog Di Rupo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content