Europa beboet kartel van chipproducenten, waaronder Samsung en Philips

© Belga

Vier chipproducenten krijgen samen een boete van 138 miljoen euro opgelegd omdat ze jarenlang onwettige afspraken maakten op de Europese markt voor chipkaarten. Dat heeft de Europese Commissie meegedeeld.

De Commissie kwam erachter dat de betrokken bedrijven tussen september 2003 en september 2005 gevoelige informatie uitwisselden en afspraken maakten over prijzen, klanten, onderhandelingen over contracten, hun productiecapaciteit en hun marktstrategie. Zo verhinderden ze de eerlijke concurrentie, wat in strijd is met de Europese mededingingsregels.

“In dit digitale tijdperk worden smartcards door iedereen gebruikt, of het nu in mobiele telefoons, bankkaarten of paspoorten is. Bedrijven moeten proberen beter te doen dan hun concurrenten door te innoveren en de beste producten aan te bieden tegen de meest aantrekkelijke prijzen. Maar als ze samenspannen ten koste van klanten en eindverbruikers, dan mogen ze sancties verwachten”, zei eurocommissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia.

Het Japanse Renesas, een joint venture van Hitachi en Mitshubishi, onthulde het kartel aan de Commissie en ontsnapt aan een boete van 51 miljoen euro.

Samsung werkte mee aan het onderzoek en moet 30 procent minder betalen. Het Zuid-Koraanse bedrijf komt er met 35 miljoen euro vanaf.

Het Nederlandse Philips, dat zijn chipdivisie intussen heeft afgestoten, moet 20 miljoen euro ophoesten.

Het Duitse Infineon slikt de hoogste boete: bijna 83 miljoen euro. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content