Europa beschuldigt Qualcomm van concurrentievervalsing

. © reuters

Volgens de Europese Commissie heeft chipfabrikant Qualcomm geld betaald en onder de prijs gewerkt om een concurrent uit de markt te duwen. Daarmee riskeert het een antitrustveroordeling die kan oplopen tot miljarden dollars.

De zaak hangt al een tijdje in de lucht maar nu komt het tot concrete klachten: Volgens de Commissie betaalde Qualcomm sinds 2011 “significante bedragen aan een grote smartphone- en tabletproducent” in ruil voor het exclusief gebruik van Qualcomm’s baseband chips rond UMTS (3G) en LTE (4G). Die deal is vandaag nog steeds van kracht.

In een tweede klacht van Europa wordt Qualcomm ervan beschuldigd om onder de prijs van de productiekost te werken om zo concurrent Icera, intussen een dochter van Nvidia, uit de markt te krijgen.

Qualcomm heeft nu drie maanden om op de eerste klacht te reageren en vier maanden voor de tweede. Een Europese veroordeling is waarschijnlijk nog veraf. Maar als het zover komt dan kan die oplopen tot tien procent van de wereldwijde omzet. Voor Qualcomm zou dat op basis van 2014 neerkomen op 25 miljard dollar.

Qualcomm is na Intel en Samsung de grootste chipfabrikant. Het bedrijf is vooral bekend om zijn sterke aanwezigheid op de smartphone- en tabletmarkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content