Europa gaat vrij fotograferen van gebouwen niet verbieden

. © REUTERS

Het online protest tegen het beperken van de panoramavrijheid heeft zijn doel niet gemist. Het Europees parlement heeft het amendement verworpen. Het ongevraagd fotograferen van gebouwen wordt niet verboden.

Het leek bijna te gek voor woorden. Europa wil het systeem van auteursrechten hervormen en in die tekst sloop een amendement dat stelde dat je toestemming moet hebben om een foto van een openbaar gebouw commercieel te gebruiken. Wat commerciëel gebruik exact omvat blijft vaag.

Maar na een online petitie die in de media en onder fotografen flink wat weerklank kreeg, stemden de meeste parlementsleden (502 tegen, 40 voor, 14 onthoudingen) het amendement weg.

Dat wil zegggen dat alles voorlopig blijft zoals het is. U mag met een gerust hart gebouwen doorheen Europa fotograferen en ze voor een commercieel doel (bijvoorbeeld een reclameposter) gebruiken zonder dat u eerst toestemming moet vragen aan alle architecten wiens werk u heeft vastgelegd. Voor uw cultureel verantwoorde selfies met belangrijke gebouwen was er sowieso geen beperking. Al werd het uploaden op Flickr of Facebook wel een grijze zone.

Geen Atomium aub

De beperking wordt niet opgelegd, maar dat wil niet zeggen dat plaatsen die u vandaag niet commercieel mag fotograferen vandaag vrij zijn. België is daar een interessant voorbeeld van omdat het Atomium niet voor commerciële doeleinden mag worden gefotografeerd zonder toestemming van de nabestaanden van de architect. Parijs doet het nog iets gekker. Daar mag je de Eiffeltoren wel commercieel fotograferen, maar niet ’s nachts want de specifieke belichting is beschermd.

De stemming in het Parlement verlicht de weg voor grotere auteursrechtenhervormingen later dit jaar. In theorie kan de Europese Commissie nadien nog altijd een ander voorstel doorduwen, maar vaak volgen ze de beslissing van het parlement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content