Europa hinkt achterop in BYOD

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat tegen 2017 zowat de helft van alle werkgevers zijn werknemers zal verplichten om zélf in eigen werkmiddelen te voorzien.

Dat wil zeggen dat een byod-beleid (‘bring your own device’) tegen dan dus eerder de regel dan uitzondering zal zijn. Tot die conclusie komt Gartner na een enquête onder cio’s die aangesloten zijn bij het ‘Gartner executive program’. Tegen 2016 zou 38 procent van de bedrijven al van plan zijn om op te houden in het zelf voorzien van toestellen voor de werknemers.

Maar er is een belangrijke maar. De waarschijnlijkheid dat een bedrijf in de Verenigde Staten een byod-beleid invoert, is twee keer zo groot als in Europa. Meer nog, wereldwijd is Europa volgens Gartner de regio met de laagste adoptie rond byod. Aan het andere uiterste vinden we regio’s als India, China en Brazilië waar het ondertussen al veel meer ingeburgerd is dat werknemers hun eigen toestel meenemen.

Dat Europa achterop hinkt in byod heeft mogelijk met de arbeidswetgeving en privacyregels te maken, maar allicht ook met de parafiscaliteit rond tablets, smartphones en (werk) pc’s. Voor werkgevers is het hier soms interessanter om werknemers te ‘belonen’ (of is het verlonen?) met een extraatje onder de vorm van een smartphone of tablet, net zoals dat met bedrijfswagens gebeurt.

Meer over BYOD leest u in ons dossier van Data news 9 (10/5/2013)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content