Europa houdt grootste cyberoefening ooit

© Reuters

Meer dan 200 organisaties en 400 experts uit 29 Europese landen hielden donderdag de grootste oefening ooit in Europa op het vlak van cyberveiligheid. Tijdens #CyberEurope2014 werd getest hoe goed de weerstand tegen cyberaanvallen is.

Zowel nationale als Europese overheden, energiebedrijven, telecomoperatoren als ICT-professionals deden mee aan de oefening. Er worden grootschalige aanvallen op belangrijke informatie-infrastructuur nagebootst. Experts van het Agentschap van de Europese Unie voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) zullen de besluiten in een rapport gieten.

Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat het mondiale aantal cyberaanvallen in 2013 met een kwart toenam ten opzichte van 2012. Het aantal datalekken was 61 procent hoger. Bij de acht meest ernstige lekken gingen tientallen miljoenen gegevens verloren en werden gegevens over 552 miljoen ‘identiteiten’ gecompromitteerd. ‘Uit ramingen van de sector blijkt dat cybercriminaliteit en spionage in 2013 wereldwijd tussen de 300 miljard en 1.000 miljard dollar aan kosten hebben veroorzaakt’, luidt het.

Terwijl er vijf jaar geleden nog geen procedures bestonden voor samenwerking tussen de EU-lidstaten tijdens een cybercrisis, zijn die nu wel beschikbaar. ‘Uit de cyberoefening kunnen we opmaken wat de stand van zaken is en bepalen wat we moeten doen om nog beter te worden’, zegt ENISA-directeur professor Udo Helmbrecht.

(Belga/MI)

Partner Content