Europa investeert miljoenen in cybersecurity

. © .
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Europa gaat in de periode 2013-2020 zowat 400 miljoen euro besteden aan onderzoek naar technologieën inzake cybersecurity, privacy en ‘trust’, naast 450 miljoen euro voor ‘secure societies’.

Europa gaat in de periode 2013-2020 zowat 400 miljoen euro besteden aan onderzoek naar technologieën inzake cybersecurity, privacy en ‘trust’, naast 450 miljoen euro voor ‘secure societies’.

Zowel in de Europese ‘digitale agenda’ en de werking van het Europees securityagentschap Enisa wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling en het gebruik van technologieën die de veiligheid en het vertrouwen in de cyberwereld en e-commerce moet verstevigen. Met het oog hierop heeft de Europese Commissie in de periode 2007-2013 al 350 miljoen euro besteed aan onderzoek terzake, en dat bedrag zal in de komende zeven jaar stijgen tot 400 miljoen euro.

Verscheidene projecten zijn lopende, waaronder Syssec, een ‘network of excelence’ dat dreigingen en zwakheden moet voorspellen, vooraleer ze zich voordoen. Nessos werkt aan de ontwikkeling van veilige software voor het ‘Future Internet’, met een ‘security by design’ uitgangspunt. ‘SecureChange’ moet daarbij de mogelijkheid bieden om snel eventuele nieuwe onderdelen van een systeem te controleren, om de totale beveiligingsstatus va het systeem te behouden. Het Aniketos-project mikt erop security en ‘trust’ te brengen in de heterogene omgeving die het ‘Future Internet’ zal zijn.

Naast dat alles heeft Europa ook projecten gefinancierd voor meer security in het Internet of Things (Tecom) en in de cloud, naast nog meer onderzoekswerk naar betere encryptie-algoritmen.

Voor belangstellenden publiceert Europa een overzicht van de voorbije en huidige projecten inzake ‘trust’ en ‘security’. Tegelijk biedt Europa ook de mogelijkheid aan derden om hun mening te uiten over een Europese strategie voor internet security en hoe de security-industrie in Europa te stimuleren, dank zij een ‘have your say’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content