‘Europa klaagt Google aan wegens concurrentievervalsing’

Europees Commissaris Margrethe Vestager © REUTERS

Na een jarenlang onderzoek lijkt de kogel eindelijk door de kerk. De Europese Commissie zou woensdag volgens verschillende internationale media internetreus Google formeel beschuldigen van oneerlijke concurrentie en machtsmisbruik.

Dat schrijven de doorgaans goed geïnformeerde Financial Times, de Wall Street Journal en New York Times op basis van bronnen dicht bij het dossier.

Google zou bij een zoekopdracht de resultaten van zijn rivalen benadeeld hebben, terwijl het zijn eigen diensten extra in de kijker plaatst. Volgens de Commissie zou er sprake zijn van misbruik van machtspositie.

Android

Google heeft in Europa met zijn zoekmachine een marktaandeel tot 90 procent. Het Amerikaanse bedrijf beloofde al toegevingen, maar die bleken uiteindelijk, na protest van de concurrentie, niet ver genoeg te gaan. Het concern hangt nu een miljardenstraf boven het hoofd.

Eerder moest Microsoft 2 miljard euro ophoesten na een anti-trustonderzoek. Volgens de Financial Times zou bevoegd Commissaris Margrethe Vestager woensdag ook aankondigen dat ze een apart formeel onderzoek zal opstarten naar Android, het besturingssysteem voor smartphones van Google.

Als Google, zoals de drie media schrijven, officieel wordt beschuldigd zijn er twee mogelijkheden. Er kan een minnelijke schikking worden getroffen, of Europa kan een boete opleggen die tot 10 procent van de omzet van Google kan bedragen. Die omzet bedroeg in 2014 66 miljard dollar, zo’n 60 miljard euro.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content