Europa kritisch voor Amazons Luxemburgse belastingdeal

© Reuters

Een cosmetische operatie. Zo omschrijft de Europese antitrustautoriteit de deal tussen Amazon en Luxemburg waarbij een groot deel van de winst al tien jaar lang onbelast blijft.

Amazon sloot in 2003 een akkoord met Luxemburg. Daarbij kwam de omzet van de Europese websites samen in het bedrijf Luxopco. Dat bedrijf betaalde op zijn beurt royalties aan Lux SCS, maar die royalties werden niet belast. Door zijn winst om te zetten in royalties aan een zusterbedrijf kon Amazon dus zeer voordelig opereren in Europa. Volgers Reuters ging het in 2013 over een omzet van 13,6 miljard euro, een vijfde van de wereldwijde omzet.

Die deal wordt nu onderzocht om te kijken of Luxemburg de Europese regels rond staatssteun brak door Amazon bijna belastingvrij te laten opereren. Zo keurde Luxemburg de deal voor Amazon in 2003 amper in elf dagen goed. Tegelijk heeft de Europese Commissie vragen bij de door Luxemburg goedgekeurde transferkosten van het geld.

EU-commissaris voor Concurrentiebeleid Margrethe Vestager verwacht een uitspraak in de zaak in het tweede kwartaal van dit jaar. In de zaak komen ook de constructies van Apple in Ierland, van Starbucks in Nederland en Fiat in Luxemburg aan bod.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content