Europa opent onderzoek naar Google

De Europese Commissie gaat onderzoeken of de internetreus Google zijn dominante positie op de zoekmarkt heeft misbruikt.

De Europese Commissie gaat onderzoeken of de internetreus Google zijn dominante positie op de zoekmarkt heeft misbruikt.

De Commissie reageert op klachten van Ciao en andere concurrerende zoekmachines. Die stellen dat hun diensten benadeeld worden in de affichering van de zoekresultaten van Google, zowel bij gratis als bij betalende zoekopdrachten.

De Commissie wil onder meer nagaan of Google de rangschikking heeft verlaagd van concurrerende diensten die specifieke content verlenen, zoals prijsvergelijkingen. De eigen zoekdiensten van het Amerikaanse bedrijf zouden daarbij bevoordeeld worden.

Inzake betalende zoekresultaten wil de Commissie onderzoeken of Google de kwaliteitsscore van diensten van de concurrentie heeft verlaagd. Daarnaast wil de Commissie ook de exclusiviteitsakkoorden van publiciteitspartners van naderbij bekijken.

De Commissie beklemtoont dat het openen van een onderzoek niet impliceert dat ze bewijzen voor de inbreuken heeft. Het betekent wel dat de zaak als prioriteit wordt behandeld. Het onderzoek zal minstens enkele maanden in beslag nemen.

Google meldt in een eerste reactie dat het bedrijf bereid is samen te werken met de Commissie. “Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat we steeds kunnen verbeteren”, zei een zegsman.

Bron: Belga

Partner Content