Europa richt tweeloop op Google

De Europese Commissie gaat niet akkoord met het voorstel dat Google doet om zijn antitrustzaak te regelen. Tegelijk dreigt het met een nieuwe zaak tegen Google.

De Europese Commissie gaat niet akkoord met het voorstel dat Google doet om zijn antitrustzaak te regelen. Tegelijk dreigt het met een nieuwe zaak tegen Google.

De informatiereus ligt al sinds 2009 onder vuur omdat het in de zoekresultaten zijn eigen producten zou voortrekken ten opzichte van die van concurrenten. Google deed al twee keer een voorstel om de zaak te regelen en nu wordt ook een derde aanbod afgeschoten door de Commissie na kritiek van concurrenten, waaronder uitgevers, Yelp en MIcrosoft.

Als er geen regeling komt, dan is de kans groot dat Europa een boete oplegt. Die kan, in zaken rond misbruik van de monopoliepositie, oplopen tot tien procent van de wereldwijde omzet.

Het is Eurocommissiaris voor Mededinging Joaquin Almunia die de huidige stand van zaken bevestigt tegenover Bloomberg TV. Tegelijk laat hij verstaan dat er “waarschijnlijk” een extra klacht komt tegen Android. “We proberen antwoorden te krijgen van Google rond een aantal klachten. Als er geen gepast atnwoord komt dan wordt de volgende stap een formeel onderzoek.”

Niet onbelangrijk is dat de termijn van Almunia momenteel afloopt. Het wordt dus een twijfelgeval of de zaak rond de zoekresultaten nog wordt afgerond onder zijn bewind. Alders schuift de zaak door naar zijn opvolger. Onder meer Marianne Thyssen (cd&v) wordt daarbij genoemd als mogelijke kandidate.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content