Europa schaft (opnieuw) roaming af

Wie deze zomer op vakantie gaat in Europa betaalt minder voor zijn gsm-rekening. Vanaf volgende zomer verdwijnt het verschil met België helemaal. © AFP

Tegen 15 juni 2017 betaal je niets extra voor bellen, sms’en of surfen in een ander EU-land. In afwachting daarvan zakken de prijzen in de lente.

Het Europees Parlement heeft besloten roamingkosten af te schaffen vanaf midden juni 2017. Vanaf april 2016 zakken de prijzen naar 5 cent per minuut (uitgaande oproepen), 2 cent per sms en 5 cent per megabyte, allen exclusief btw.

Interessant om te weten is dat de afschaffing wil zeggen dat je belbundel ook in het buitenland te gebruiken valt. Wie met zijn abonnement pakweg 1GB mag surfen kan die dus ook in Spanje of Finland gebruiken zonder dat je bijvoorbeeld alsnog een ‘nationaal tarief’ betaalt.

Wat mag niet?

Wel zijn er beperkingen. Zo mag je niet gaan simkaartshoppen in Europa. Dat wil zeggen dat je geen simkaart in een goedkoop land mag aanschaffen om ze dan in een duur telecomland te gebruiken. Ook wie lange tijd in een ander land verblijft, zal op termijn alsnog extra betalen om dat te kunnen doen.

Of anders gezegd: op vakantie of zakenreis in Europa gebruik je je eigen nummer. Wie voor langere tijd in een ander EU-land blijft, schaft toch best een lokale simkaart aan. Ergens een gemiste kans voor Europa om in die context ook nummeroverdraagbaarheid naar een Europees niveau te tillen.

Nieuwe poging

Europa wil al jaren de roamingkosten doen dalen en was de afgelopen jaren goed op weg door elk jaar het prijsplafond te verlagen. Maar de laatste horde, het helemaal afschaffen, werd niet gehaald in november op de Europese raad van telecomministers, onder meer omdat operatoren vreesden dat ze inkomsten zouden verliezen door klanten die in het buitenland een simkaart zouden kopen maar die wel op hun netwerk in het binnenland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content