Europa schaft roaming af in 2017

© iStock

Midden juni 2017 zal je niet langer extra moeten betalen om te surfen, smsen of bellen vanuit andere Europese landen. Al zijn er wel beperkingen.

Het was een marathonvergadering van twaalf uur tussen Europarlementsleden en de lokale lidstaten die uitmondde in een compromis waardoor Europese operatoren tegen 15 juni geen meerkost mogen aanrekenen voor data, voice of sms. Daarnaast werden er ook regels vastgelegd om netneutraliteit te verzekeren.

Vanaf april 2016 worden alvast de roamingprijzen verder verlaagd tot 0,05 euro per minuut, 0,02 euro per sms en 0,05 euro per megabyte, telkens exclusief btw.

Netneutraliteit

Gelijk met de roamingtarieven heeft Europa ook regels opgesteld rond netneutraliteit. Die stellen dat er geen discriminatie mag zijn tussen datastromen, dat er geen betaalde prioritisering mag zijn en dat internetgebruikers niet onredelijk vertraagd of geblokkeerd mogen worden.

Daarbij maakt Europa nog wel uitzonderingen, zoals voor het counteren van cyberaanvallen of het voorkomen van opstoppingen. Ook zijn overeenkomsten voor bepaalde kwaliteitsniveaus mogelijk. Maar moet de algemene kwaliteit wel gegarandeerd zijn. Europa maakt zich sterk dat het netneutraliteit zo sterk verankert, al zal de effectiviteit van de regels nog moeten blijken als de regels exact worden vastgelegd.

Het afschaffen van roaming staat al jaren op de Europese agenda en moest normaal dit jaar rond zijn. Maar enkele lidstaten verzetten zich tegen een volledige afschaffing. Zeker in EU-landen met veel Europese toeristen zijn roamingkosten een mooie bijkomende bron van inkomsten. Met dit compromis krijgen die landen nog even uitstel, maar geniet de Europese consument alvast van een lagere telefoonrekening binnen Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content