Europa schudt duchtig aan telecomboom

De Europese Commissie heeft haar plannen voor een grootschalige hervorming van de telecomsector gepresenteerd. Doel is volgens de Commissie in de concurrentie te stimuleren en de 500 miljoen consumenten in de EU “betere en goedkopere communicatiediensten voor mobiele telefoons, breedbandinternetverbindingen en kabeltelevisie te bieden”.

De Europese Commissie heeft haar plannen voor een grootschalige hervorming van de telecomsector gepresenteerd. Doel is volgens de Commissie in de concurrentie te stimuleren en de 500 miljoen consumenten in de EU “betere en goedkopere communicatiediensten voor mobiele telefoons, breedbandinternetverbindingen en kabeltelevisie te bieden”.

Naar analogie met de energiesector lanceert de Commissie met deze voorstellen een offensief om de dominante positie van historische oud-monopolisten te doorbreken en nieuwe spelers op de markt meer kansen te geven. “Dominante telecomexploitanten, die vaak beschermd worden door hun overheden, blijven de controle over kritieke marktsegmenten behouden, vooral op de breedbandmarkt. Dit beperkt de vrije keuze van de consument”, lichtte bevoegd commissaris Viviane Reding haar plannen toe.

Blikvanger is de oprichting van een Europese Autoriteit voor de Telecommunicatie. Die Europese regulator, die de rol van het overlegorgaan van de nationale regulatoren EGR moet overnemen, moet ervoor zorgen dat communicatiediensten als de toegang tot breedband en het gebruik van mobiele telefoons op vliegtuigen in alle lidstaten op “een consequentere manier geregeld” worden. Hoewel de Autoriteit slechts een adviserende bevoegdheid heeft, lopen de nationale regulatoren niet warm voor dit idee.

De Europese Commissie wil ook de onafhankelijkheid van de nationale regulatoren versterken. Volgens Reding hebben de regulatoren nog al te vaak een band met de dominante exploitanten, die in veel landen gedeeltelijk in handen gebleven zijn van de overheid. Meer onafhankelijk toezicht zou voor “een eerlijke regelgeving in het belang van de consumenten” moeten zorgen.

Parallel met de energiesector pleit Reding ook voor een “functionele opsplitsing” van de netwerken en de dienstverlening. Gewezen monopolisten zouden dan tegen dezelfde voorwaarden als andere spelers toegang krijgen tot het netwerk.

De Commissie kan die opsplitsing echter niet forceren. Het is de nationale regulator die moet oordelen of een opsplitsing al dan niet noodzakelijk is om de concurrentie te bevorderen. De nieuwe spelers juichen dat voorstel toe, maar traditionele giganten als Deutsche Telekom en Telefonica hebben al hun ongenoegen laten blijken.

De dominantie van sommige exploitanten is er volgens Reding mee verantwoordelijk voor dat 10 procent van de burgers nog steeds geen toegang tot breedband heeft. De commissaris beschouwt breedband als een cruciale markt en voorziet maatregelen om investeringen in de infrastructuur te stimuleren, met name in landelijke gebieden. Zo zou door een beter beheer van het radiospectrum volgens Reding meer ruimte kunnen worden vrijgemaakt voor draadloze breedbanddiensten in regio’s waar het te duur is om vezelinfrastructuur aan te leggen.

De Commissie hecht tenslotte aandacht aan een versterking van de consumentenrechten. Zo moet de burger het recht hebben om binnen één dag van telecomexploitant te veranderen, recht hebben op transparante en vergelijkbare prijsinformatie en over de mogelijkheid beschikken om gratis telefoonnummers te bellen vanuit het buitenland.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content