Europa sleept België voor de rechter omdat regering BIPT niet loslaat

© Thinkstock

De Europese Commissie stapt naar het Europees Hof van Justitie omdat België de onafhankelijkheid van de Post- en telecomregulator BIPT te weinig garandeert. De nieuwe regering is wel van plan daar werk van te maken.

Het BIPT is een onafhankelijke regulator. Maar in de wet staat dat de ministerraad onder omstandigheden bepaalde beslissingen kan schrappen. Ook moet de strategie van de organisatie het fiat krijgen van de regering. Dat kan niet volgens Europa omdat het de regulator zo beperkt in zijn vrijheid om regels op te leggen of te schrappen.

De rechtszaak komt niet onverwacht. De verplichting om politieke invloed te voorkomen is er sinds 2009 en in april van dit jaar kreeg ons land al een formeel verzoek om de wet aan te passen. Ook N-VA-kamerlid Peter Dedecker kaartte de kwestie al enkele keren aan in de vorige legislatuur.

De vraag is of er ook echt een veroordeling komt, want intussen staat een onafhankelijker BIPT wel in het regeerakkoord van Michel I “Het was een absolute vereiste van ons om de onafhankelijkheid van het BIPT te versterken,” zegt Dedecker. “We hebben onder Vande Lanotte (voormalig sp.a-minister van Economie, en zo verantwoordelijk voor Telecom, nvdr) zitten hameren op een versterking en de Europese Commissie geeft ons daarin gelijk.”

In de nieuwe regering is Telecom een aparte bevoegdheid onder Alexander De Croo (Open Vld). “Het spreekt voor zich dat een regulator in volledige onafhankelijkheid moet kunnen werken. In de feiten opereert de regulator vandaag al onafhankelijk. Maar we moeten dit ook juridisch betonneren zodat hier geen enkele twijfel kan over zijn”, stelt de woordvoerder van vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) in een reactie aan Belga.

Een timing om het BIPT onafhankelijker te maken is er volgens Dedecker nog niet. Maar dat ze er komt lijkt onafwendbaar. “Er is een duidelijk engagement,” klinkt het bij Dedecker. Mogelijk kan dat het Europees Hof van Justitie gunstig stemmen wanneer de zaak voorkomt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content