Europa stemt in met overname WhatsApp door Facebook

© Belga

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor de overname van de onlineberichtendienst WhatsApp door de sociale netwerksite Facebook.

De Commissie vindt dat Facebook Messenger, het eigen berichtenprogramma van Facebook, en WhatsApp geen dichte concurrenten zijn en dat de consument ook bij een overname nog steeds een brede keuze aan alternatieven zal hebben.

“Communicatie-apps verbinden Europese burgers en worden steeds populairder. Facebook Messenger en WhatsApp zijn weliswaar twee van de meest populaire apps, maar veel mensen gebruiken meer dan één communicatie-app”, zo lichtte eurocommissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia toe.

Volgens Almunia zal de overname van WhatsApp “de concurrentie in deze groeiende en dynamische markt niet belemmeren”. Er zijn voldoende alternatieven, zoals Line, Viber, iMessage, WeChat, Google Hangouts en Telegram.

Bovendien wordt de markt gekenmerkt door “korte innovatiecycli waarbij de marktaandelen vaak door elkaar geschud worden”.

Facebook kondigde in februari de overname van WhatsApp voor een totaalbedrag van 19 miljard dollar aan. Eerder kreeg Facebook al groen licht van de Amerikaanse toezichthouder.

Facebook telt ongeveer 1,3 miljard actieve leden, waarvan er 300 miljoen Facebook Messenger gebruiken. Ongeveer 600 miljoen mensen hebben WhatsApp op hun smartphone staan. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content