Europa stuurt cybercriminelen sneller naar de gevangenis

. © .

Het Europees Parlement heeft een richtlijn goedgekeurd die hacking strenger bestraft. Ook wie als bedrijf hackers inhuurt blijft niet buiten schot.

Het Europees Parlement heeft een richtlijn goedgekeurd die hacking strenger bestraft. Ook wie als bedrijf hackers inhuurt blijft niet buiten schot.

Het aangenomen wetsvoorstel stelt onder meer dat wie wordt veroordeeld voor het uitbaten van een botnet of het overnemen van computers minstens voor drie jaar de cel in moet. Wie ernstige schade aan systemen toebrengt of computers achter kritische infrastructuur van een land aanvalt riskeert vijf jaar in de gevangenis.

Het voorstel moet binnen de twee jaar door de lidstaten worden goedgekeurd. Die lidstaten zullen voortaan ook meer samenwerken als het gaat om het onderzoeken en vervolgen van cybercriminaliteit. Bij een zware aanval moeten lidstaten binnen de 8 uur reageren op dringende verzoeken van andere Europese landen.

Niet alleen het bezitten of gebruiken van een botnet wordt bestraft. Ook wie als bedrijf hackers inhuurt om zo concurrenten aan te vallen zijn strafbaar. Het kan zelfs zo ver gaan dat een bedrijf in zo’n geval verplicht wordt gesloten.

De nieuwe richtlijn bouwt verder op eerdere regels uit 2005. Een regelmatige vernieuwing is nodig, zo worden voortaan onder meer botnets en het stelen van vertrouwelijke gegevens strenger bestraft omdat ze vandaag vaker voorkomen dan acht jaar geleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content