Europa: telecomregulator BIPT moet onafhankelijker

De Europese Commissie wil dat België de telecomregulator BIPT onafhankelijker maakt. Vandaag kan de ministerraad beslissingen van de regulator alsnog tegenhouden.

De Europese Commissie wil dat België de telecomregulator BIPT onafhankelijker maakt. Vandaag kan de ministerraad beslissingen van de regulator alsnog tegenhouden. Vandaag kan de federale ministerraad bepaalde besluiten van de post- en telecomregulator opschorten en wijzigen. Daarbovenop moet er een driejaarlijks werkplan worden voorgelegd en goedgekeurd door de ministerraad. Dat is in strijd met de onafhankelijkheid die een regulator moet hebben.

Een aanpassing van de regels moet het BIPT dus onafhankelijker maken. Onder meer N-VA-parlementslid Peter Dedecker hekelt de kwestie al een tijdje en diende hierover amendementen in bij de opstelling van de telecomwet. Maar deze werden niet goedgekeurd door de meerderheid.

“Het is goed te zien dat de Europese Commissie mij nu gelijk geeft. De problemen kunnen eenvoudig verholpen worden door alsnog mijn amendementen te stemmen, zodat we na de verkiezingen niet moeten starten met een mogelijke dwangsom boven ons hoofd.”

Al moet ook genuanceerd worden dat het in praktijk nog niet tot tussenkomsten heeft geleid. Volgens een bron dicht bij de regulator is de regering nog niet tussengekomen. Ook sluit de huidige situatie een ingreep in de marktregulering uit. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld de openstelling van de kabel vrij blijft van tussenkomsten. Voor consumentenzaken of spectrumverdeling kan dat wel.

Als gevolg van de Europese beslissing moet België uitleg geven aan Europa. Als de commissie daar niet tevreden mee is dan volgt er een formeel verzoek en moet ons land binnen de twee maanden de wetgeving aanpassen om in lijn te zijn met de Europese regels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content