Europa toont Galileo GPS toepassingen in Brussel

Bij het Berlaymont gebouw in Brussel kunnen belangstellenden vandaag en morgen nog kennis maken met Galileo GPS toepassingen in een Galileo Application Village. Vrij toegankelijk.

Bij het Berlaymont gebouw in Brussel kunnen belangstellenden vandaag en morgen nog kennis maken met Galileo GPS toepassingen in een Galileo Application Village. Vrij toegankelijk.

Het Europese navigatie- en plaatsbepalingssysteem Galileo, in combinatie met het operationele EGNOS systeem (European Geostationary Navigation Overlay Service), zal nieuwe mogelijkheden bieden voor publieke en commerciële toepassingen. Om de belangstelling hiervoor aan te scherpen bij bedrijven en consumenten, heeft de Europese Commissie een wedstrijd opgezet – de European Satellite Navigation Competion 2010 – die tijdens de Galileo Application Days van start ging.

In het Application Village wordt al een breed spectrum aan toepassingen getoond, zoals klassiekers inzake toeristische informatie en het gebruik van transportmiddelen. Daarbij werd ook aandacht besteed aan de beveiliging van het satellietsignaal tegen ‘spoofing’ of ‘jamming’, een [probleem] dat steeds meer de kop opsteekt.

Daarnaast wordt ook het gebruik van Galileo aangetoond voor de opvolging van personen (zoals kinderen, bejaarden etc), zoals in het project Liveline (een project waaraan onder meer het Belgische Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen aan deelneemt). Andere projecten gaan onbemande helicopters voor de ondersteuning van zoektochten naar personen tot… automatische grasmaaimachines. In dit laatste project wordt gebruik gemaakt van autonoom werkende maaisystemen van het Belgische BelRobotics.

Het Village kan nog worden bezocht op donderdag 4 en vrijdag 5 maart bij het Berlaymont gebouw in Brussel. Informatie over de wedstrijd staat op http://www.galileo-masters.eu, naast info over de Application Days op http://www.application-days.eu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content