Europa verliest zijn sterren

U weet ook wel waarom Europa slechts 12 sterren heeft in zijn vlag? Inderdaad, 27 sterren zou zo chaotisch overkomen én de 12 moederstaten, waaronder België, zijn toch de fundamentele sterren?

U weet ook wel waarom Europa slechts 12 sterren heeft in zijn vlag? Inderdaad, 27 sterren zou zo chaotisch overkomen én de 12 moederstaten, waaronder België, zijn toch de fundamentele sterren?

Maar ook die sterren gaan de mist in als het op langetermijndenken aankomt. Lissabon 2010 hing al met losse draden aan elkaar, maar met ‘Europe 2020’ moet dat veranderen. Het optimisme van EC-voorzitter Barrosso wordt stilaan een karikatuur: “Voor Lissabon waren we met één hand op de rug gebonden, nu hebben we beide handen vrij om de zaken aan te pakken.” Tiens, Barrosso is toch zelf een Portugees en had dan toch al de handen vrij om één en ander in beweging te zetten? Opvallend ook dat de 2020 doelstelling niet langer aan een stad gelinkt wordt. Al te sneu als het mislukt.

Het 2020 programma moet in maart 2011, over twaalf maanden dus pas, goedgekeurd worden door het Europees Parlement. Dat is niet alleen een erg lange periode, het programma zelf blijft bijzonder vaag. Breedband voor iedereen tegen 2013 en tegen 2020 minstens 30 Mbit/s toegang. Dat zijn bijzonder voorzichtige maar ook de enige echt concrete doelstellingen. Het programma blijft verder mistig met ‘er moet een stabiel wettelijk kader komen, efficiënt spectrumbeheer, een eengemaakte markt voor online informatiediensten, het stimuleren van innovatieve ict in alle sectoren, enzovoort.

De waarheid is dat de wereldwijde ict-markt per jaar 2000 miljard euro waard is en slechts één vierde daarvan op het conto van Europese bedrijven kan geschreven worden. Zoals het er nu uitziet zal dat nog afnemen. Er zal meer nodig zijn dan wat breedbandvoorzieningen. Daarvoor zijn krachtdadige doelstellingen nodig én manieren om die af te dwingen. Zolang elke ster op zich vindt dat ze harder schijnt dan de twaalf of de 27 samen, zal er weinig gebeuren. Tenzij België tijdens het voorzitterschap in de tweede helft van dit jaar het verschil kan maken. We kijken er naar uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content