Europa voorziet 1,5 miljard euro voor ICT-investeringen

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Europese Commissie stelt 8,1 miljard euro beschikbaar voor R&D en innovatie, waarvan bijna anderhalf voor ict voorzien wordt.

De Europese Commissie stelt 8,1 miljard euro beschikbaar voor R&D en innovatie, waarvan bijna anderhalf voor ict voorzien wordt.

De Europese Commissie heeft een laatste en meteen ook grootste ‘call for proposals’ uitgestuurd onder het ‘Seventh Framework Programme’ (FP7). In totaal wordt 8,1 miljard euro beschikbaar gesteld voor projecten die het concurrentievermogen van Europa verbeteren, problemen oplossen rond volksgezondheid, de bescherming van het milieu aanpakken, of nieuwe oplossingen vinden voor uitdagingen als de toenemende verstedelijking en het beheer van afval. Deze 8,1 miljard is de grootste hap van het totale EU-onderzoeksbudget voor 2013 (10,8 miljard euro).

Apart ICT-luik

De meeste oproepen tot het indienen van financieringsaanvragen zullen op 10 juli worden gepubliceerd, gevolgd door een aantal specifieke oproepen in het najaar. Ongetwijfeld kunnen ook ict-projecten in aanmerking komen voor bepaalde thematische onderzoeksprioriteiten, zoals ‘slimme steden en gemeenschappen’. Maar daarnaast wordt sowieso een aparte zak geld opzij gezet voor ict-onderzoek. Om de doelen van de Digitale Agenda te ondersteunen, voorziet Europa bijna 1,5 miljard euro voor het brede themagebied ‘informatie- en communicatietechnologieën’.

FP7 ging in 2007 van start en heeft een totaal budget van 55 miljard euro voor onderzoek en innovatie. Tot dusver zijn er binnen FP7 in totaal 19.000 projecten gesteund. Naast FP7 voorziet Europa ook in financiering van een aantal andere onderzoeken, zoals die naar ernenergie, maar ook van ‘joint technology initiatives’ met het bedrijfsleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content