Europa waarschuwt Apple over in-app-aankopen

. © Belga

De Europese Commissie vindt dat Apple zijn consumenten onvoldoende beschermt tegen onbedoelde aankopen van apps voor de iPhone en de iPad.

De Europese Commissie werpt Apple voor de voeten dat het bedrijf (jonge) consumenten onvoldoende beschermt tegen onbedoelde aankopen van apps voor de iPhone en de iPad. Het bedrijf heeft volgens de Commissie nog niet aangegeven welke concrete stappen het gaat zetten om tegemoet te komen aan de aanbevelingen van de nationale autoriteiten voor consumentenbescherming. Apple ontkent de aantijgingen.

Het Europees netwerk van de bevoegde nationale autoriteiten wil onder meer dat consumenten niet misleid worden over de werkelijke kosten van spelletjes waarvan in advertenties wordt beweerd dat ze gratis zijn. Ook moeten aanbieders zorgen dat kinderen die onlinespelletjes spelen niet rechtstreeks aangezet worden om apps te kopen. Consumenten moeten ook nadrukkelijk toestemming verlenen en de aanbieder moet steeds een e-mailadres verstrekken zodat kopers contact kunnen opnemen.

Google geprezen door Commissie

De Commissie stelde dat Apple nog geen “concrete en onmiddellijke maatregelen” heeft genomen, met name om “de problemen in verband met de autorisatie van betalingen te verhelpen”. Google wordt dan weer wél geprezen door de Commissie. Het Android-platform van de zoekgigant zou helemaal in overeenstemming zijn gebracht met de aanbevelingen.

Apple stelt in een reactie dat het bedrijf al lang maatregelen heeft genomen om consumenten te beschermen tegen onbedoelde aankopen van apps. Het iOS-systeem biedt volgens de tech-gigant zelfs meer mogelijkheden dan de concurrentie om kinderen efficiënt te beschermen, en in de herfst zouden er nog meer nieuwe functies bijkomen.

Apple en andere aanbieders waren eerder al in het vizier van de Amerikaanse autoriteiten beland omdat kinderen onvoldoende beschermd zouden worden tegen onbedoelde aankopen. Apple toonde zich in een schikking bereid om 30 miljoen dollar terug te betalen aan consumenten. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content