Europa wil elektronische jaarrekeningen verplichten

Het Europees Parlement heeft met overgrote meerderheid een voorstel goedgekeurd om de verplichte gedrukte jaarrekening af te schaffen.

Het Europees Parlement heeft met overgrote meerderheid een voorstel goedgekeurd om de verplichte gedrukte jaarrekening af te schaffen.

Het Parlement wil de elektronische publicatieverplichting de regel maken en op termijn moet er een ‘Europees e-Justitie portaal’ komen dat de Europese toegang tot handelsregisters moet mogelijk maken.

In de EU betalen vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid nu nog elk jaar 410 miljoen euro aan officiële publicatiekosten voor jaarrekeningen en nog eens 200 miljoen euro voor de publicatie van wijzigingen in hun handelsregister. Die sommen zijn zonder de interne kosten om die documenten aan te maken. Kleinere bedragen gaan naar de vertaling van statuten en dergelijke voor hun buitenlandse vestigingen.

De maatregelen passen in de campagne voor administratieve vereenvoudiging die Europa in 2005 is begonnen. In België is elektronische publicatie al sinds 1 september 2002 de norm, zegt Wilfried Verrezen van het Belgisch Staatsblad. Uittreksels zijn opvraagbaar via de website van het Belgisch Staatsblad, jaarrekeningen via de website van de Nationale Bank. Publicatie van de oprichting van een vennootschap kost in België 214,53 euro, publicatie van een wijziging 134,07 euro.

Bron: Trends.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content