Europa wil universele telefoonoplader wettelijk verplichten

Europa wil dat alle mobiele telefoons dezelfde oplader krijgen. De vrijwillige inspanningen van de sector zijn onvoldoende.

Europa wil dat alle mobiele telefoons dezelfde oplader krijgen. De vrijwillige inspanningen van de sector zijn onvoldoende.

De kans is groot dat u uw telefoonoplader via micro-usb werkt. Dat komt er nadat Europa enkele jaren terug aan de sector vroeg om een universele oplader te gebruiken. Vandaag is dat bij de meeste grote merken zoals HTC of Samsung het geval. Maar niet alle spelers doen mee.

Zo moet je bij Apple een aparte adapter kopen om een iPhone compatibel te maken met micro-usb. “De Commissie onderzoekt nu de marktsituatie” zegt Gediminas Vilkas, woordvoerder van het Europees Parlement aan onze redactie. “Er is een wettelijk duwtje nodig want nu gebeurt alles vrijwillig, maar niet iedereen doet mee.”

Het comité voor de interne markt heeft tegelijkertijd een maatregel geschrapt waarbijbepaalde types van radiomateriaal niet langer moet geregistreerd worden vooraleer ze op de markt komen. Dat moet kleine bedrijven minder rompslomp bezorgen. Volgens Europa kan de kwaliteit echter wel gegarandeerd worden door alternatieve traceerbaarheid.

De resolutie werd unaniem goedgebeurd in het comité voor de Interne Markt. Maar daarmee is het proces naar een nieuwe wet nog maar pas begonnen. “Het is wel de bedoeling dat de maatregel deze legislatuur nog wordt goedgekeurd, wat haalbaar is gezien de materie niet bijzonder complex is” aldus Vilkas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content