Europa wil vetorecht bij spectrumverkoop

Een Europees wetsvoorstel wil dat de EU telkens mag oordelen en weigeren wanneer een land frequenties wil veilen.

Een Europees wetsvoorstel wil dat de EU telkens mag oordelen en weigeren wanneer een land frequenties wil veilen.

Het voorlopige voorstel, dat de Wall Street Journal kon inkijken, komt er op neer dat de EU bij elke spectrumveiling twee maanden de tijd krijgt om de verkoopsplannen te bekijken, te overleggen met lokale regulatoren en indien nodig zelfs kan weigeren.

Momenteel wordt in veel Europese landen het zogenaamde digitale dividend geveild. Dat zijn de frequenties die afkomstig zijn van het intussen afgevoerde analoge tv-signaal. Die ruimte kan door operatoren gebruikt worden voor mobiel breedband (4G). In Belgë worden zo dit jaar nog drie licenties geveild die samen 360 miljoen euro voor de overheid moeten opleveren.

Eurocommissaris Neelie Kroes zal het voorstel volgens de Wall Street Journal in september op tafel leggen. Wel verwacht de krant nog wat tegenstand bij de stemming ervan. Naast het bekijken van de veilingvoorwaarden, wil het voorstel het ook makkelijker maken voor operatoren om gecoördineerd spectrum aan te kopen in verschillende landen.

Meer betalen, minder investeren

De achterliggende reden voor het plan is dat de prijs die operatoren betalen redelijk moet zijn. In budgettair strakke tijden is het verleidelijk om de goeddraaiende telecomsector meer te laten betalen voor een stukje spectrum. Maar dat wreekt zich volgens Europa in de investeringen die operatoren nadien moeten doen, wat dan weer nadelig is voor de consument die dat spectrum gebruikt (en er voor betaalt).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content