Europa zet opnieuw de schaar in de roamingtarieven

Vanaf deze zomer zullen de zogenaamde roamingtarieven voor mobiel bellen, sms’en en surfen vanuit het buitenland opnieuw dalen.

Vanaf deze zomer zullen de zogenaamde roamingtarieven voor mobiel bellen, sms’en en surfen vanuit het buitenland opnieuw dalen.

Dat heeft de industriecommissie van het Europees Parlement

beslist. De Europarlementsleden suggereren ook dat mensen zelf een plaatselijke gsm-operator moeten kunnen kiezen wanneer ze in het buitenland vertoeven.

De industriecommissie schaarde zich met een meerderheid van 55 tegen 5 leden achter een verdere verlaging van de roamingtarieven. Dat zijn tarieven die aangerekend worden wanneer mensen bellen, sms’en of surfen via het netwerk van een andere operator dan degene waarbij ze geabonneerd zijn. De vreemde operator verhaalt die kosten op de operator van de abonnee, die ze vervolgens doorrekent in de eindfactuur.

Europa introduceerde jaren geleden plafonds om de vaak buitensporig hoge tarieven aan te pakken. Ondanks kritiek van de sector worden die plafonds nu verder verlaagd. De tarieven die gsm-gebruikers betalen voor telefoontjes zouden dalen van 0,35 euro per minuut tot 0,25 euro in juli, met verdere beperkingen tot 0,20 euro in 2013 en 0,15 euro in 2014. Voor sms’jes zouden de maximumtarieven dalen van 11 cent tot 8 cent vanaf juli, 7 cent in 2013 en 5 cent in 2014.

Daarnaast komen er voor het eerst plafonds voor dataverkeer. Vanaf juli zouden eindverbruikers niet meer dan 0,5 euro per megabyte mogen betalen. Dat tarief zou tegen 2014 verder moeten zakken tot 0,20 euro per megabyte.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content