Ierse toezichthouder onderzoekt datagebruik Google voor AI

De Ierse toezichthouder voor privacy onderzoekt of Google zich wel aan Europese regels houdt bij de ontwikkeling van zijn AI-model. De Data Protection Commission (DPC) wil weten of het techbedrijf goed genoeg is nagegaan of het alle ‘fundamentele rechten en vrijheden’ van Europeanen respecteert bij de verwerking van persoonlijke gegevens voor AI-toepassingen.

Bedrijven die persoonlijke gegevens verwerken op een manier die grote privacyrisico’s inhoudt, zijn verplicht om vooraf te onderzoeken hoe ze die risico’s kunnen verkleinen. De Ierse toezichthouder vraagt zich af of Google dit wel heeft gedaan bij de ontwikkeling van zijn AI-model Pathways Language Model 2, dat de basis vormt voor bijvoorbeeld geavanceerde chatbots. Om AI-modellen te trainen worden ze gevoed met grote hoeveelheden data.

Apple wacht met AI

Het Europese hoofdkantoor van Google staat in Dublin. Daarom is binnen de Europese Unie de Ierse DPC de hoofdverantwoordelijke voor het toezicht op het Amerikaanse techbedrijf.

Eerder deze week stelde Apple zijn iPhone 16-serie voor. In de Europese Unie zal die (vanaf 20 september) geleverd worden zonder Apple Intelligence, zoals de AI-technologie van het fruitmerk heet. Apple wil namelijk niet volledig voldoen aan de DMA-wetgeving. Die perkt de macht van grote technologiebedrijven sterk in, waardoor (onder andere) Apple al meermaals in de clinch lag met de Europese Commissie.

Dit kan je iPhone (voorlopig niet) met Apple Intelligence

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content