Spaanse waakhond legt Booking.com megaboete van 413 miljoen euro op

© Getty Images

De Spaanse mededingingsautoriteit (CNMC) heeft reiswebsite Booking.com dinsdag een boete van 413,2 miljoen euro opgelegd. De website wordt ervan beschuldigd misbruik te hebben gemaakt van zijn dominante positie, ten koste van Spaanse hotels en reisorganisaties.

De Nederlandse website Booking.com heeft zich sinds 1 januari 2019 schuldig gemaakt aan ‘misbruik van zijn dominante positie’, staat in de verklaring van de concurrentiewaakhond. Dat gebeurde onder meer door ‘oneerlijke handelsvoorwaarden op te leggen aan hotels in Spanje die gebruikmaken van de diensten’ van het platform. Zo zouden binnenlandse hotelgroepen niet onder de prijs mogen zakken die op Booking.com wordt aangeboden.

Daarnaast heeft Booking.com via zijn machtspositie ook verhinderd dat andere online reisbedrijven de markt betreden als tussenschakel voor hotelreserveringen. Dat vormt een inbreuk op het Europees recht, zo staat nog in de mededeling.

Hoogste boete ooit

De twee overtredingen leiden tot twee boetes van elk 206,6 miljoen euro. Het totaalbedrag van 413,2 miljoen euro is de hoogste boete die de Spaanse autoriteit ooit heeft opgelegd, zegt een woordvoerder van CNMC. Bovendien worden er ook maatregelen opgelegd die moeten verhinderen dat dezelfde inbreuken zich in de toekomst herhalen.

De concurrentiewaakhond had in februari al aangekondigd dat het bedrijf zich mag verwachten aan een boete. Het bedrag had zelfs hoger kunnen oplopen, tot zowat 490 miljoen euro.

Booking.com had een half jaar geleden al aangekondigd dat het in beroep zou gaan wanneer er een boete wordt uitgesproken. Het bedrijf stelt zich ook vragen bij de bevoegdheid van de Spaanse concurrentiewaakhond. Volgens de regels van de Europese Digital Markets Act moeten dergelijke beslissingen op Europees niveau worden genomen, zo klinkt het.

In een mededeling aan de redactie herhalen ze dat standpunt nog eens. ‘We zijn het ten zeerste oneens met de conclusie van het onderzoek van de CNMC en zijn van plan in beroep te gaan tegen deze ongekende beslissing. We hebben eerder verklaard dat we ervan overtuigd zijn dat de Digital Market Act van de Europese Unie het relevante kader vertegenwoordigt om de belangrijkste zorgen van de CNMC te bespreken en aan te pakken. Dit biedt de mogelijkheid om tot overeenstemming te komen over oplossingen die van toepassing zijn op heel Europa, en niet per land.’

Booking gelabeld als ‘poortwachter’ onder Europese Digitale Marktenwet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content