Europarlement wil 50 cent-plafond voor dataroaming

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Terwijl de Europese Commissie nog dacht aan een prijsplafond voor mobiel surfen in het buitenland van 1 euro per megabyte, wil het Europees Parlement dat naar 50 eurocent per megabyte brengen.

Terwijl de Europese Commissie nog dacht aan een prijsplafond voor mobiel surfen in het buitenland van 1 euro per megabyte, wil het Europees Parlement dat naar 50 eurocent per megabyte brengen.

De Europarlementsleden bespraken de mobiele prijsplafonds in het Industry Committee van gisteren. Ze zijn het met de Europese Commissie eens dat er ook een prijsplafond moet komen voor dataroaming. Het voorstel van de Commissie van 1 euro per megabyte is volgens hen echter veel te soepel. Ze verlaagden dat naar 50 cent per megabyte. Ze vroegen ook dat de rekening voor dataroaming voortaan per kilobyte zou berekend worden om verborgen kosten te vermijden.

In dezelfde vergadering werden ook de zogenaamde ‘bill shocks’ besproken, onverwacht hoge dataroamingrekeningen. Tegen 2010 moeten de providers de gebruikers een ‘afsluitlimiet’ aanbieden. Vanaf het moment dat 80 procent van die prijslimiet bereikt is, krijgt de gebruiker een waarschuwing. Ook bij het bereiken van de limiet moet er een boodschap zijn. Reageert de gebruiker niet dat hij verder wil surfen, dan worden de dataroamingdiensten afgesloten.

Andere knopen die werden doorgehakt: voicemails beluisteren in het buitenland zou vanaf 1 juli 2010 gratis moeten zijn. Sms’jes mogen in het buitenland vanaf 1 juli 2009 maximum 11 eurocent (plus btw) mogen kosten. En het prijsplafond voor bellen vanuit het buitenland wordt teruggebracht van 46 eurocent per minuut naar 40 eurocent per minuut (excl. btw) vanaf juli 2010. Telefoontjes ontvangen zou maximum 16 eurocent per minuut (excl. btw) moeten kosten. Facturatie moet vanaf de eerste seconde ‘per seconde’ gebeuren, en dus niet vanaf de 31ste seconde zoals de Commissie had voorgesteld. Dat om ‘verborgen kosten’ te vermijden.

De europarlementsleden stemden wel tegen het voorstel van de Commissie om dat prijsplafond verder te verlagen vanaf 2011. Ze willen voorts dat de prijsregulatie eind juni 2012 afloopt. In 2011 moeten de effecten van de prijsregulaties ook geëvalueerd worden.

Het parlement moet de kwesties nog plenair behandelen. En ook de ministers uit de lidstaten moeten het nog eens worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content