Europees akkoord over digitale uitwisseling van bewijsmateriaal

Europees commissaris Didier Reynders.

Rechtbanken in de Europese Unie kunnen binnenkort makkelijker bewijsmateriaal en andere juridische documenten digitaal gaan uitwisselen. Het wordt ook eenvoudiger om getuigen in een andere lidstaat via een videoverbinding te horen.

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben een politiek akkoord bereikt over wetgeving die dit regelt. Het moet de toegang tot de rechter sneller, goedkoper en gebruiksvriendelijker maken voor burgers en bedrijven. De verwachting is dat zij hierdoor meer zaken gaan doen over de grens, aangezien zij eenvoudiger verhaal kunnen halen als er iets misgaat. Voor gegevensbescherming in de verbonden nationale ICT-systemen zijn strikte waarborgen ingebouwd.

Digitalisering van justitie

In 2018 hadden ongeveer 3,4 miljoen rechtszaken in Europa een grensoverschrijdend element. De uitwisseling van bewijsstukken zou vaak nog steeds per post gaan en het horen van getuigen op afstand zou in de huidige situatie nauwelijks voorkomen.

‘Dit is een goede stap richting de digitalisering van justitie’, reageerde EU-commissaris Didier Reynders (Justitie). Het akkoord moet wel nog formeel worden goedgekeurd door het EU-parlement en de lidstaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content