Europees gerecht verlaagt boete Microsoft

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Microsoft moet nu 860 miljoen euro betalen aan Europa.

Het Gerecht van de Europese Unie bevestigt in grote lijnen de beschikking waarbij de Europese Commissie een forse boete oplegde aan Microsoft omdat het softwarebedrijf zich weigerde in lijn te stellen met de Europese concurrentieregels. Wel wordt de boete verlaagd van 899 naar 860 miljoen euro, zo blijkt uit het arrest dat het gerecht woensdag velde.

De Europese Commissie en Microsoft vechten al jaren een juridisch steekspel uit. Europa vond dat de softwaregigant andere bedrijven te veel aanrekende voor het gebruik van bepaalde programma’s die nodig zijn om producten te doen draaien op computers met Windows, het besturingssysteem van Microsoft.

Eerder kreeg Microsoft al boetes van 497 en 280 miljoen euro. Omdat het bedrijf volgens de commissie te lang had getalmd om lagere tarieven te hanteren, kwam daar in 2008 nog een boete van 899 miljoen euro bij. Het ging om de hoogste boete die de Europese Commissie ooit voor zo’n vergrijp had opgelegd. Het bedrijf tekende daartegen beroep aan bij het Europees Hof van Justitie.

In het arrest dat woensdag werd gewezen, bevestigt het gerecht grotendeels de beschikking van de Europese Commissie en verwerpt het alle argumenten die Microsoft heeft aangevoerd om de nietigverklaring te verkrijgen. Wel vindt het gerecht het nodig de dwangsom te herzien. Het houdt immers rekening met een brief van de Europese Commissie waarin Microsoft werd toegestaan een bepaalde periode beperkingen rond de verkoop van “open source-producten” op te leggen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content